SarıKeçili Çiftliği’nde ürettiğimiz organik çileklerden Nurbanu Teyze’nin kaynattığı ve şeker kullanılmadan üretilen reçellerimizden sadece 47 kavanoz elde edebildik. Gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Sunay Dayı’nın elleriyle yapmış olduğu leziz kornişon turşuları. Formülünü sır gibi saklamasına rağmen içlerinde soğan, sarımsak ve karabiber taneleri görünüyor. Tadı tatlı-tuzlu hissi veren ahenkli bir karışım. Tadımlık sadece 8 kavanoz var.
Istranca dağlarının içerisinde yer alan kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen baldır. Kestane balının tadı buruk ve bazen biraz acıdır. Kahvaltılık olarak değil tedavi ve/veya besin takviyesi olarak kullanılır.
Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar. Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak kestane üretimine katkı da bulunurlar. Bitkinin balı da meyvesi gibi koyu kahve renklidir. Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur. Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle B.Hemolotik streptecoc’lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan Kestane Balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmesini uzmanlar tavsiye etmektedirler.
UYARI : Bir yaşından küçük çocuklara bal verilmesi zehirlenmelere yol açabilir.
Ev yapımı, daha doğrusu bahçe yapımı doğal pekmez. Belge almadığımız için organik diyemiyoruz fakat hiç bir katkı maddesi ihtive etmez. Doğal olarak dutun suyu kaynatılarak elde edilmiştir. Güneşte bekletme sürecinde üzeri camla kapatılmıştır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.