Hepimiz çocukluk döneminde pek çok rahatsızlıklar geçirmişizdir. Bu hastalıklar kızamık, su çiçeği, altıncı hastalık, yenidoğan sarılığı ve kaba kulak gibi hastalıklardır. İlk dört yaş çocukların enfeksiyonlara sık sık yakalandığı dönemdir. Çünkü çocukların bağışıklık sistemi yaşları ilerledikçe ve sağlıklı beslendikçe daha da güçlenir. Özellikle okula giden çocuklarda bu enfeksiyona kapılmak daha da sık görülür. Çocuklarda en sık rastlanan enfeksiyonlar nezle, kulak iltihabı, bronşit, kızamık, su çiçeği, grip gibi hastalıklar en başta yer almaktadır.
Altıncı Hastalık Nedir?
Altıncı hastalık özellikle küçük yaşta olan çocuklarda ve daha sık bebeklerde görülen bir tür hastalık çeşididir. Altıncı hastalık virüs yolu ile kolayca geçebilen döküntülü ve bulaşıcı bir hastalıktır. Altıncı hastalık bebeklerde ve çocuklarda kısa süreli huysuzluk ve ateş gibi belirtilerini beraberinde getiriyor. Bu huysuzluk ve ateş gibi belirtileri pek çok ebeveynler diş çıkarma belirtileri olarak görüyor. Özellikle bahar aylarında daha çok görülen bu altıncı hastalıkta hastalığa karşı direnci için temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Bu hastalığa yakalanan çocukların ateşleri yükseldiği için öncelikle mutlaka ılık bir duş ile ateşi düşürülmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Bebeklik döneminde en sık rastlanan iyi huylu bu döküntü hastalığı bulaşıcıdır. Altıncı hastalık en sık altı ay ve üç yaşında görülür. Altıncı hastalığa yakalanan hastaların %95’i üç yaşının altındadır. Altıncı hastalık en sık bebeklerde dokuzuncu ayda görülür.
Altıncı hastalık özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde daha sık karşımıza çıkmaktadır. Altıncı hastalığa sebep olan bu virüslerin iki ayrı çeşidi vardır. Bunlar A ve B tipidir. Altıncı hastalığın çoğunda etken olan tip B’dir. Bu B tipi hastalık bir kere tekrarlanır ve bir daha tekrarlanmaz. Vücutta hayat boyu bağışıklık oluşur. A tipinde ise bu durum tam tersidir. Bu tipte bağışıklık baskılandığında yeniden vücutta aktif bir duruma gelebilir. Hastalık nadiren bile olsa farklı bir tipte yeniden tekrarlanabilir.
Altıncı Hastalığın Belirtileri
Bebeklerdeki ateş en iyi ipucudur. Altıncı hastalığın kuluçkası yaklaşık olarak dokuz ya da on gün sürer ve genellikle ateşle başlar. Altıncı hastalığın belirtisi olan ateşte bebeğin ateşi kırka kadar çıkabilir. Bu dönemde altıncı hastalığa yakalanmış olan bireylerin %10 nöbet geçirmektedir. Ateş dönemi yaklaşık üç ve ya dört gün sürdükten sonra hemen vücutta döküntü başlar. Bu döküntüler gövdede başlayarak boyun, kol ve bacaklara yayılır. Bu kaşıntısız döküntüler iki ya da üç gün sürer. Burun akıntısı, göz kapaklarında şişlik, hafif boğaz kızarıklığı ve bazen hafif ishal de eşlik edebilir.
Altıncı hastalıkta bazen boğazda yaralar ile karşılaşabilinir. Altıncı hastalıkta nadiren beyin dokusu ve beyin zarı, karaciğer ve akciğer iltihabı yapabilmektedir. Eğer çocuğunuzda ateşi çıkmadan döküntüler başlamış ise, dalgınlık ve uykuya eğilim görülüyorsa, ciddi baş ağrısı var ise, üç ya da dört gün süren ateşlenmeden sonra hala ateş devam ediyorsa, ense sertliği ve kusma görülüyorsa, su kaybı bulguları varsa mutlaka hemen doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu belirtiler başka bir hastalığın belirtileri olabilmektedir. Bu hastalığa yönelik tetkik ve tedavi gerekebilir. Bu bazı belirtileri ebeveynlerde diş çıkarmanın belirtileri olarak görebilir. Çünkü diş çıkaran bebeklerde hafif ateş, sürekli ağlama, bebekte huzursuzluk, uyku düzensizliği, iştahsızlık gibi benzer belirtileri vardır. Bu bebekteki bu iki rahatsızlık ebeveynler tarafından çok karışmaktadır.
Altıncı Hastalığı Neden Olur
Altıncı hastalığın belli bir olma nedeni yoktur. Altıncı hastalığı bir virüsün sebep olduğu döküntülü, ateşli bir çocukluk dönemi hastalığıdır. Altıncı hastalığın hiçbir şekilde tehlikesi yoktur ve oldukça masum bir hastalıktır. Her bebekte görülme olasılığı vardır.
Altıncı Hastalığının Tedavisi
Altıncı hastalığın bir ilaç ya da aşı ile korunabilme gibi tedavileri yoktur. Altıncı hastalık yaklaşık olarak bir hafta sürebilir. Tehlikeli bir hastalık türü değildir. Altıncı hastalık spesifik bir tedavi gerektirmeyen hastalıktır. Ancak altıncı hastalık üç ya da dört gün boyunca şiddetli bir şekilde ateşi var ise bu ateş döneminde bebeklerin %6-15 sıklığında ateşli havale görülebilmektedir. Altıncı hastalık antibiyotik ile tedavi yöntemleri gerektirmez. Bu altıncı hastalığa yakalanmış olan bireyin bolca sıvı tüketmesi ve bolca istirahat etmesi gerekmektedir. Bebekteki geçmeyen ateşi dindirmek için sık sık ılık su ile bebeğinize duş aldırın.
Bebeklerde ateşli havaleleri azaltmak için ateş düşürücüler kullanılabilir. Altıncı hastalık çok fazla bulaşıcı bir hastalık olmadığı için henüz bir aşısı bulunmamaktadır. Altıncı hastalıktan korunmanın en kolay yöntemi hijyenik olmaktır. Sürekli olarak yıkamak ve hijyen kurallarına uymak altıncı hastalıktan korunma yöntemlerinden biridir. Altıncı hastalığı geçirmiş olan bebek mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Hasta olan bir çocuk eğer ateşi düşmeden döküntüleri başlamış ise, ciddi bir şekilde baş ağrısı ve ensesinde kasma varsa, kusma sayıları giderek artmaya başlamışsa, nefes alma güçlüğü ve şiddetli öksürük var ise, çocukta göğüs ağrısı var ise ve çocuk başlangıca göre çok daha kötüye doğru gidiyorsa mutlaka yeniden bir çocuk hekimine başvurmalısınız.
Bir Cevap Yazın