Boğmaca adında anlaşılacağı gibi genellikle çocuklarda nöbet nöbet boğulurcasına öksürmektir. Bu öksürmenin yanında kusmalarda görülmektedir. Boğmaca oldukça bulaşıcı ve mikropların neden olduğu bir hastalıktır. Her mevsimde görülebilen boğmaca özellikle sonbahar ve kış aylarında gözlenir. Her yaşta görülebilme olasılığı vardır ancak bebeklerde ve çocuklarda hastalığa kapılma olasılığı çok daha fazladır. Boğmacaya neden olan mikrop bordetela cinsi olan mikroplardır. Mikropların kuluçka dönemi altı ile yirmi gün sürmektedir. Bu mikrop insanın vücuduna yerleşir. Bulaşıcı olan temastan yedi gün sonra başlar. Boğmaca hastalığının ilk üç haftası devam eder. Boğmacaya yakalanan her yüz bebeğin dördü maalesef hayatını kaybediyor. Boğmaca toksini ile solunum epiteli siliyalarını felce uğratabilir. Boğmaca için olan bu antibiyotikler bu toksinin etkilerini ortadan kaldıramaz.
Boğmacanın Belirtileri ?
Genellikle çocuklarda olan boğmaca hastalığının bazı belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;
Sık sık hapşırma
Ateşlenme
Kuru öksürük nöbetleri
Hırıltılı nefes alıp verme
Bulantı
Sık sık kusma
Boğaz ağrıları
Yemeyi ve içmeyi zorlaştıran koyu bir balgam
Boğmaca hastalığı yaklaşık 2.5 sürmektedir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra ilk yirmi gün boğmaca hastalığının bulaşabildiği günlerdir. Boğmaca hastalığında öksürük orta çıktıktan sonra bulaşma riski vardır ancak bu öksürük döneminde bulaşma olasılığı daha azdır. Boğmaca hastalığın belirtileri iki farklı grupta incelenir. Bunlardan ilki on ya on beş günlük bir süren bu döneme kataral dönem olarak adlandırılır. Bu kataral dönemi genellikle soğuk algınlığına benzer. Bu kataral dönemin başlangıcında hapşırma, öksürme ve burun akıntısı gibi belirtiler vardır. Bu dönemden sonra paroksismal dönemi adı verilen dönem başlar. Bu dönem yaklaşık olarak bir buçuk aya kadar uzayabilen bir dönemdir. Bu dönemde de ine çok ağır ve yoğun bir şekilde öksürük gözlemlenir. Bu sert ve yoğun olan öksürük günde yirmi defa atakları olabilen bir öksürüktür. Bu öksürük nöbetlerinin ardından ise hızlı ve derin derin nefes almalar olur. Çünkü hasta öksürük nedeniyle oksijensiz kalmıştır. Bu nedenle çok fala nefes almaktadır. Boğmaca hastalığı çocuklarda morarma, kusma ya da bulantı görülebilir. Boğmacada son dönem ise konvalesan dönemidir. Bu son dönem olan konvelasan dönemi boğmaca hastalığın iyileşme dönemidir. Boğmacada bu iyileşme dönemi kişiden kişiye değişmektedir. Öksürük yaklaşık olarak bir ay içinde geçmektedir.Yetişkinlerde boğmaca hastalığı hafif geçirildiğinden dolayı iyileşme dönemi çok daha kısa sürmektedir.
Boğmaca Neden Olur?
Boğmaca bulaşıcı bir hastalıktır. Boğmacanın belli başlı bir nedeni yoktur. Bir virüsün kişiden kişiye geçmesi ile olur. Boğmaca hastalığı, burun ve boğazdan havada dolaşan bakteriler sayesinde bulaşır. Bu bakteri damlacıkları vücuda bu şekilde yayılmış olur. Boğmaca hastalığına yakalanmış olan bir kişi ile yakın temas onur hapşırması, öksürmesi halinde kolayca bulaşabilir. Bazen boğmaca hastalığına yakalanmış bir birey ile yakın bir şekilde konuşmak bile diğer bireyin hasta olmasını sağlayabilir.
Boğmaca Hastalığının Tedavileri
Boğmaca hastalığından korunmak için pek çok doğal yöntemler vardır. Bunlar;
Sarımsak
Sarımsak boğmaca için oldukça faydalı bir yöntemdir. Sarımsak doğal bir antibiyotik görevini üstlenir. Sarımsak gün içinde sık sık tüketilebilir. Sarımsak boğmaca için en doğal ve en kolay tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca sarımsağın vücudumuza pek çok yararı vardır. Düzenli olarak günde bir diş sarımsak yemek bağışıklık sisteminiz güçlendirecektir. Daha sağlıklı ve daha iyi bir saça yapısına sahip olmanızı sağlar, vücutta iltihap sökücü olarak çalışır.
Zencefil
Zencefil boğmaca hastalığı için şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Zencefil boğmaca hastalığına birebirdir. Zencefil öksürük nöbetlerini hafifletir. Bir çay kaşığı zencefilin içerisinde bir diş sarımsak ve limon eklenebilir. Bu karışım boğazda ağrı varsa bu boğazdaki ağrıyı keser ve boğazı yumuşatır. Ayrıca zencefil mide bulantısını azaltır, iltihap önleyicidir, astım ve diyabet gibi hastalıkların oluşumu önler, bağışıklık sisteminizi güçlendirir hastalıklara karşı direncinizi artırır. Zencefil kan dolaşımını sağlar, vücudunuzu düzenli bir kiloya sahip olmasını sağlar. Ayrıca zencefil ağız sağlığı içinde oldukça önemlidir.
Bal
Hepimizin bildiği gibi balın vücudumuza pek çok yararı bulunmakta. Ayrıca balın pek çok yararı var olduğu gibi de pek çok tedavide de kullanılmakta. Boğmaca hastalığına sık sık görülen öksürük nöbetlerinde bal etkili çözüm yollarından biridir. Bal boğazımızı yumuşatırken aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de güçlendiriyor. Hastalıklara olan direncimizi arttırıyor. Bal ayrıca soğuk algınlığının tedavisinde de kullanılabilir. Boğmaca hastalığına yakalanmış olan hastalar her gün azda olsa biraz bal tüketmelidirler.
Bitkisel Çaylar
Bitkisel çaylar hafif ılık bir şekilde içildiği takdirde boğazınızı yumuşatır. Boğazınızda bulunan bakterilerin ölmesini sağlar. Boğazınızdaki öksürüğü azaltır. Bitkisel çayların özellikle yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır. papatya çayı, zencefil çayı, yeşil çay bu öksürük döneminde kullanılabilir. Günde sık sık kullanılmasında bir sakınca yoktur. Özellikle öksürük ve soğuk algınlığına bu bitki çaylarının pek çok tedavisi vardır. Bitkisel çaylar ayrıca vücudumuzda metabolizmamızın hızlanmasını sağlıyor. Yani bitki çayların metabolizmanın hızlandırmasının sayesinde kilo vermemiz daha kolay olmaktadır.
Tuzlu Su
Tuzlu suyu boğmaca hastalığına yakalanmış olan hastalar rahatlıkla kullanabilirler. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz eklenip karıştırılmalıdır. Bu oluşan tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Tuzlu su boğazınızdaki bakterileri öldürerek öksürükten kurtulmanızı sağlayacaktır.
Zerdeçal
Zerdeçal da boğmaca için harika bir tedavi yöntemidir. İsteğe göre zerdeçala biraz bal da eklenebilir. Zerdeçal sadece boğmaca hastalığına değil daha pek çok hastalığında tedavi yöntemidir. Zerdeçal kanser tedavilerinde doğal bir yöntem olarak kabul edilir. Zerdeçal ilerlemiş yaşlarda daha sık görülen romatizma ağrılarının tedavisinde kullanılabilir. Zerdeçal vücuttaki diyabeti, yüksek kolesterol seviyesini dengeler ve düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Bir beyin hastalığı olan özellikle yaşlılarda çok daha fazla görülen alzheimer hastalığı önleyebilir. Zerdeçal sindirim sistemini korur ve hastalıklara yakalanmasını önler, karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir.
Nane
Doğal yöntemlerden biri olan nane boğaz ve hava yollarını nemlendirmesine yardımcı olur. Nane yağı sıcak bir suya eklenebilir. Çıkan buharı içinize çekebilirsiniz. Boğmaca için nane çayı da tedavileri içerisinde kullanılabilir. Nanenin bize olan faydaları saymakla bitmez. Bunların bazılarını sıralamak gerekirse; nane sindirimi düzenler, nefesi tazeler, nane vitamin ve mineral deposudur, solunum yollarını rahatlatır yani burun tıkanıklığına iyi gelmektedir, nane idrar söktürücüdür. Nane pek çok hastalığın tedavisinde doğal bir tedavi yöntemidir Bu hastalıkların en bşında astım hastalığı gelmektedir. Astım hastalığı burun tıkanıklığı, nefes alamama hastalığıdır. Genellikle gece yaşanır. Eğer astım hastaları gece yatmadan önce nane tüketmeleri kolayca nefes almasına yardımcı olur. Ancak gereğinden fazla kullanılan nane sonucunda boğaz bazı tahrişlere yakalanabilir.
Düzenli Beslenme
Boğmaca hastalığı sırasında hasta olan kişide iştahsızlık görülebilir. Bu nedenle hasta dengeli ve düzenli beslenmelidir. Boğmaca nedeniyle vücut direncini kaybedebilir. Bu kaybedilen vücut direnci besinler yardımıyla geri alınabilir.
Boğmaca Aşısı
Boğmaca hastalığına yakalanmamak için bazı önlemler alınabilir. Bu önlem boğmaca aşısı olabilir. Boğmaca hastalığını geçirenler bu hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar. Hastalıktan korunmanın yolu boğmaca aşısıdır. Yapılan boğmaca hastalığı bu şekilde vücut boğmaca hastalığına karşı bağışıklık kazanır. Boğmaca aşısı aktif olmayan bir aşı olduğundan bireye bir kere aşı olmak tamamen koruyuculuk sağlanamaz.
Bir Cevap Yazın