Göz çapaklanması gibi göz problemleri pek çok insanın hayatı boyunca belirli dönemlerde karşılaşmış olduğu rahatsızlıklardan olmaktadır. Ancak elbette göz çapaklanması probleminin ciddiyeti belirli nedenler ile yetişkinlere oran ile bir miktar daha fazla olmaktadır. Bilindiği üzere çocuklar vücutları çok fazla korunaklı olmadığı için hijyenden uzak durumlardan çok kolay bir şekilde etkilenebilmektedirler. Bu da onların vücutlarında bazı bir takım rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Özellikle bebeklerde ve de çocuklarda göz çapaklanması rahatsızlığı sık sık görülebilmektedir. Hatta bu rahatsızlığın havaların soğuması ile birlikte görülme ihtimalinin de arttığı bilinmektedir. Konjunktivit adı ile bilinen ve göz çapaklanması ile oluşan bu rahatsızlık pek çok farklı neden ile hem yetişkinlerde hem de çocuklarda meydana gelebilmektedir. Ancak doğru bir tedavi yöntemi izlenildiğinde ve erken bir şekilde bir göz doktoruna başvurulduğunda çocukların göz çapaklanması probleminden kurtulması mümkündür. Fakat bu süreçte de göz doktorunun önermiş olduğu tedavi yöntemini ebeveynlerin harfiyen uygulaması gerekmektedir. Bu konuda ebeveynlerin görevleri bir miktar daha fazladır. Çünkü çocuklar tek başlarına gözleri için gereken tedaviyi uygulayabilecek yetkinliğe henüz sahip olmamaktadır. Konu göz olduğu için hem bakımı hem de hastalığın tedavi edilmesi de ekstra bir önem teşkil etmektedir. Çünkü göz en değerli organlarımızdan bir tanesidir ve en ufak bir sağlıksızlık gözümüzü ve görmemizi kötü bir şekilde etkileyebilmektedir.
Çocuklarda Göz Çapaklanması Nedir?
Göz çapaklanması yani tıbbi adı ile konjunktivit gözün yüzeyinde bulunan tabakanın iltihaplanması ile ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bu göz çapaklanması durumu bazı hallerde gözün içerisine girmiş olan bir takım kimyasal maddeler nedeni ile de oluşabilmektedir. Göz çapaklanması ve bunun nedeni olan konjunktivit hastalığı bulaşıcı olmaktadır. Hatta virüsler yolu ile bulaşan bu hastalık çeşidi bir salgın halini bile alabilmektedir. Genellikle bu göz çapaklanması doktorun göz muayenesi ve gerekir ise bir takım testler ile kolay bir şekilde teşhis edilebilmekte ve sonrasında tedavi edilebilmektedir. Tedavi sürecinde ise bu enfeksiyonu önleyici ilaçlar ağırlıklı olarak tercih edilmektedir.
Çocuklarda Göz Çapaklanması Neden Olur?
Göz çapaklanması ağırlıklı olarak hijyen eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kötü hijyen özellikle çocuklarda göz çapaklanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle de hastalığı önlemek için ebeveynlerin çocukların ellerini düzenli bir şekilde yıkamasına dikkat etmesi gerekmektedir. Benzer şekilde gözde herhangi bir enfeksiyon bulunduğunda da mümkün mertebe göz dokunmamak, dokunulduğunda ise hemen elleri iyice yıkamak gerekmektedir. Özellikle bir gözde bulunan göz çapaklanmasına neden olan bakteri ve virüsler kişiden kişiye göz yaşı ile birlikte dahi geçebilmektedir. Şayet kişi kontak lens kullanıyor ise göz çapaklanması riski bir miktar daha artmaktadır. Bu yüzden kontak lens kullanımında hijyen eksikliği bu problemi de beraberinde getirebilmektedir. Hatta küçük çocuklarda tozlu ortamlarda bulunmak ve o ortamdaki maddelerin göze temas etmesi de göz çapaklanması problemini beraberinde getirebilmektedir. O yüzden çok küçük yaşlardan itibaren çocuklara hijyenin öğütlenmesi ve kişisel hijyenlerine önem vermelerinin gerekliliğinin anlatılması çok ama çok önemli bir konu olmaktadır. Bu en azından göz sağlıkları için birincil önem teşkil etmektedir.
Çocuklarda Göz Çapaklanması Belirtisi
Göz çapaklanmasının en önemli belirtileri arasında gözlerde bol miktarda sulanma, normal üstü ve sürekli devam eden göz kızarıklıkları, sürekli yanma hissi ve batma hissi, kirpik diplerinde oluşan bir takım salgılar ve kirpiklerin sürekli olarak birbirine yapışması bulunmaktadır. Bu belirtilerden en az bir tanesi dahi sürekli olarak devam ediyor ise bir göz doktoruna görünmenin önemi oldukça büyük olmaktadır. Çünkü eğer ki gözde ciddi bir enfeksiyon oluşmuş ise ve bu enfeksiyon tedavi edilmez ise enfeksiyona bağlı olarak oluşan lekeler gözde kalıcı bir hale gelebilir ve görme ile ilgili bir takım problemleri de beraberinde getirebilir. Herhangi bir görme kusuru yaşanmaması için bu konuda büyük bir çaba sarf edilmesi gerekmektedir. Özellikle bu doğrultuda çocuklara en iyi yönlendirmeyi anne ve babaları yapacaktır. Onların da bu konuda bilinçli olmasının önemi çok büyüktür.
Çocuklarda Göz Çapaklanması Tedavisi
Pek çok insanın ve çocuğun hayatı boyunca belirli dönemlerde yaşayabildiği göz çapaklanması probleminin doktorlar için yaygın olan belli başlı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Göz çapaklanmasının tedavisi için ağırlıklı olarak antibiyotik içeren göz damlaları ve merhemler kullanılmaktadır. Bu göz damlaları ve merhemler genellikle bakterilerin yol açtığı konjunktivit hastalığı için geçerli ve tedavi edici olmaktadır. Şayet gözdeki çapaklanma durumu virüs kaynaklı ise tedavi diğer şekildeki gibi kolay bir şekilde gelişememektedir. Çünkü virüslerin neden konjunktivit rahatsızlığı antibiyotikler ile birlikte kolay bir biçimde iyileşememektedir. Bu süreçte göz doktorunun özel bir tedavi yöntemi uygulaması gerekebilmekte ve de gözü rahatlatmaya yönelik uygulamalar yapılmaktadır.Göz çapaklanması bir alerji nedeni ile ortaya çıkar ise bu durum da bakteri kaynaklı olan rahatsızlık gibi bir takım alerjiyi önleyen ve alerjiyi gideren göz damlaları ile birlikte iyileşebilmektedir. Ancak bu tedavi süreçlerinin her birinde doktorun önerdiği ilaçların, göz damlalarının ve merhemlerin doğru bir biçimde ve düzenli olarak eksiksiz şekilde uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde hastalık tekrar edebilmektedir. Örneğin gözdeki şikayetlerin geçtiği düşünülerek göz doktoru tarafından önerilmiş olan tedavi yöntemi bir neden ile yarıda kesilir ise hastalık yüksek ihtimal ile tekrar edebilmektedir.
Aynı şekilde bazı bir takım alerjik durumlara maruz kalındığında da göz çapaklanması problemi yeniden ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak göz çapaklanmasına neden olan pek çok farklı alerji türü, bakteri ve virüs bulunmaktadır. Ayrıca bu alerjiler, bakteriler ve virüsler sürekli olarak bir değişim halinde olmaktadır. Eğer göz yeni ve farklı bir alerji, bakteri ya da virüs ile karşılaşır ise şikayetler yeniden tekrar edebilmektedir. Bu konuda da erken davranmak ve erken bir şekilde bir göz doktoruna görünmenin yararı bir hayli büyük olmaktadır. Ancak her koşulda temizliğe önem vermek ve gözü hijyen dışı durumlardan korumaya özen göstermek göz çapaklanmasını önlemek için çok etkili bir yöntem olmaktadır.
Bazı durumlarda küçük yaşlardaki çocuklar da kontak lens kullanabilmektedir. Bu her ne kadar doktorlar tarafından çok tavsiye edilmese de eğer ki çocuk kontak lens kullanıyor ise hijyene bir miktar daha fazla dikkat etmelidir. Bu noktada da anne ve babanın çocuğa kontak lens kullanırken nelere dikkat etmesi konusunda bilgi vermesi gerekmektedir. Çünkü göz çapaklanmasına neden olan enfeksiyonlar yoğun olarak kontak lens kullanımı sonucunda oluşmaktadır. Bir şekilde kontak lens kullanımı ile oluşan enfeksiyonlar da dolaylı olarak göz çapaklanması problemini beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda eğer ki kişi kontak lens kullanımı ile alakalı olarak bu problemleri sürekli şekilde yaşıyor ise artık yavaş yavaş kontak lens kullanımını sonlandırması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bir göz bozukluğu olan kişiler için en hijyenik ve en sağlıklı araç gözlük olmaktadır. Anne ve babaların da böyle bir problem yaşayan çocukları var ise daha doğru ve daha sağlıklı yöntemlere teşvik etmek için çaba sağlaması gerekmektedir.
Bir Cevap Yazın